Tuesday, July 17, 2012

Char Kuey Teow 5 minit~~

Dah lama x pos kat blog ni, ari ni saya nak kongsikan cara nk buat char kuey tiau dlm masa 5 minit~~



Bahan:
  1. Segenggam ketiau (nk makan byk boleh letak lebih)
  2. 6 sudu besar atau lebih ikut cita rasa, Kicap char kuey teow jenama Otakku (byk ada jual kt RnR)
  3. 1 sudu Cili Giling Puteri (nak pedas, kalau x nak pedas x pyh letak)
  4. 1 ulas Bawang putih dicincang
  5. Daun kucai (dlm gambar ni saya msk pakai daun sup sbb x dak daun kucai)
  6. Udang
  7. Setengah sudu sos cili Cap Jagung (cap lain bleh jgk)
  8. Telur ayam
  9. Secawan air

Cara memasak:
  • Tumiskan bawang putih
  • Masukkan udang, goreng sampai naik bau
  • Kemudian masukkan kicap char ketiau dan sos cili
  • Tuangkan air ke dlm kuali
  • Masukkan kuey teow, kemudian masukkan daun kucai (kacau2 kan)
  • Lepas tu masukkan telur, kacau2 dan terus tutup api jgn smpai telur tu membeku nnti x berapa sedap.

p/s: masak dengan api yg agak kuat,

Selamat mencuba resepi ini~~~



Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment